Závada Pál: Természetes fény

Závada Pál: Természetes fény
(részlet) 

 

Závada Pál: Természetes fény

el nem múlt életünk - retusálás nélkül

Természetes fény döntően a második világháborúban meg előtte és utána játszódik. A szereplők javarészt Békés megyeiek, nők és férfiak, magyar magyarok, magyar szlovákok és magyar zsidók - ettől is függően veti őket a történet az öldöklés, a kényszermunka, a fogság vagy az áttelepülés közép- és kelet-európai helyszíneire. Eközben szeretnek és csalódnak, áldozattá vagy tettessé is válnak, elbeszélnek vagy fényképeznek - és vannak, akik nem térnek vissza többé.
Eltelt hét évtized, az okokat és a miérteket elfelejtettük: könnyű szívvel nézegettünk retusált képeket. Hogy ennek vessünk véget, ezt ajánlja Závada Pál nagy regénye, miközben máig bevilágít bennünket az iszonyúan szenvtelen természetes fény.

**

„Mostanában mintha éledezne egyfajta nosztalgia a társadalom egy részében épp azon idők után, amelyeket a könyv is érint. Mintha a Természetes fény erre az – egyre terjedő – jelenségre is szeretné felhívni a figyelmet. Jól érzékelem ezt?"

A becsületes múltba tekintés rendszerint fáj. De hát – nézzünk körül csak itt, a közép- és kelet-európai térségben – vajon melyik az a múlttal való szembenézés, amelynek nem a traumák csontvázainak sorozatos kiborulását kell tapasztalnia? Hát melyik: a heroikusan megszépített, önfelmentő hazugságokra épülő historizálás – mert ilyen is létezik többfelé. Sajnos momentán a miénk is ezek közé tartozik, most emelik éppen állami rangra – holott az előző negyedszázadban e tekintetben nem kis eredményeink voltak, amelyek most porladnak szét. Szerintem súlyosabb ez sajnos, mint az áporodott eszmék egyfajta nosztalgikus fuvallata, ez bizony egyre masszívabb hazugság és hamistudat, amelynek jó ideje már világosan látszik az éltető forrása – az utóbbi néhány év csak arra döbbenthette rá az embert, hogy erre is milyen hatalmas tömegigény van már. A legutóbbi fejleményt nem láthattam még, amikor ezt a regényt megterveztem. Úgyhogy már csak ezért sem akarhattam annyira figyelemfelhívóan aktuális lenni, mint amennyire ebben az államilag félresiklatott holokauszt-emlékévben ez a könyv – a maga ambícióitól függetlenül is – aktuális lett.

Részlet Győrffy Ákos Závada Pállal készített interjújából. Az interjú megjelent a Líra Könyvklub 44. számában.