Holtak, rabok, miniszterekZávada Pál A fényképész utókora című új regényéről

Megjelent Závada Pál új regénye A fényképész utókora címmel. A trilógia két első kötetéhez - a Jadviga párnájához és a Milotához több szálon kapcsolódó regény első bemutatója Szolnokon lesz. A Győri Könyvszalon alkotói díjának átadásával egy időben került a könyvesboltokba A fényképész utókora.
Tudatos volt az időzítés? Nem lehetett előre tudni a könyv megjelenéséről, hiszen az őszi katalógusba sem került bele.
Az történt, hogy a nyáron még nem döntöttem el, befejezettnek tekintsem-e a regényt, de szeptemberre mégis úgy látszott már, hogy elkészültem, és a Magvető imponálóan késlekedés nélkül hozta ki.
Mikor lesz az első könyvbemutató?
November 9-én Szolnokon, ahol egyébként november 12-én a Diófák tere című színdarabom ősbemutatójára is sor kerül - Telihay Péter rendezésében. Budapesten a Szlovák Intézetben lesz könyvbemutató november 10-én hat órakor.
A fényképész utókora megjelenésével teljes lett a Jadviga párnájával elkezdett trilógia. Hogyan kapcsolódik egymáshoz a három kötet?
Tekinthető mind a három "történelmi regénynek" - úgy, hogy tárgyuk is, történési idejük is a huszadik század. De szoros értelemben nem alkotnak trilógiát, nem egymás folytatásai - egymás mellett állnak inkább -, csak egy-egy vékonyabb szál, ismételten fölbukkanó szereplő kapcsolja össze őket. No meg a falusi helyszín azonos mindháromban. Az új regényben fölbukkanó fényképész például a Jadviga párnájában már szerepelt Buchbinder, aki most az első jelenetben egy piaci életképet készít, majd pedig deportálják a feleségével együtt. A holtak utókorában egyrészt azoknak a sorsát követjük végig, akik a képen szerepelnek - köztük hajdani és majdani rabokét, miniszterekét is -, másrészt gyermekeik nemzedékét egy 1968-es iskoláskori- és egy 1977-ben induló fiatal-, illetve felnőttkori szálon, ötven éven keresztül. Így a regény voltaképpen két generáció története három idősíkban - varkocsszerűen egybefonódó elbeszélői szerkezetben.