Filmszociográfiák munkatársként

Statárium
magyar dokumentumfilm, 102 perc, 1989
A film az ötvenes évek békésmegyei ún. "gyújtogatási" koncepciós pereit idézi fel, az elítélteket, a kivégzettek családtagjait, az ítélkező bírókat, és egy aprótermetű, szerző-mozgó, tótkomlósi embert, akit spiclinek szervezett be az államvédelmi hatóság.
Annak a történelmi pillanatnak a valóságát, melyben elindul egy irreverzibilis történelmi folyamat, elôször Sipos András és Závada Pál filmje tárja fel. A film a statáriummal megfejelt koncepciós perek pokoli mechanizmusának precíz bemutatásán túl a megsemmisítési akció csapda jellegét is képes érzékeltetni. Ugyanis nem csupán arról van szó, hogy a magántulajdon, mint érték megszûnik, hanem a magántulajdonra épült értékek elpusztításával erodálódni kezd minden érték, az életé, a jogé, a személyiségé ugyanúgy, mint a közös tulajdoné.
Báthory Erzsébet - Kritika, 1990/1.

Hazátlanok, sorakozó!
magyar dokumentumfilm, 57 perc, 1998
Horné Saliby - Felsőszeli
Benes dekrétuma megfosztotta a német és magyar nemzetiséget csehszlovák állampolgárságától. Csaknem nyolcvanezer magyar vált hontalanná Csehszlovákiában. Filmünk azt a folyamatot mutatja be, ahogy a tótkomlósi szlovákok visszatelepülnek őseik földjére és a Galánta környéki magyarok helyükbe, Tótkomlósra és környékére települnek.

Sipos András Závada Pállal közös filmjei:
Statárium (1986-89); Budapest Filmstúdió (Závada Pállal; operatôr: Ari Károly)
Patak vár (1992); Hunnia-MTV (Závada Pállal; operatôr: Halász Gábor)
Hazátlanok, sorakozó! (1992-98); MTFA-Hunnia-Duna TV (Závada Pállal; operatôr: Halász Gábor)