A Jadviga párnája németül

A NetZeitung recenziója Závada Pál regényéről 2006. 09. 08.

A német kritikus kiemeli a regény többszólamúságát, a nagy művészi ambícióval megirt, erőteljes karakterét és azt, hogy a szerelmi történet két generációra visszanyúló történelmi korszakot is magába foglal. Szerinte Závada ezzel a könyvével felzárkózott a legjelesebb magyar alkotók, Esterházy és Kertész mellé.
Megjelent Závada Pál Jadviga párnája című mélyenszántó, a magyar irodalom utóbbi éveiben szenzációnak számító regénye, amelyet 100.000 példány fölött adtak el. – írja az on-line portál cikkírója.
A recenzens, miután ismerteti a Jadviga szüzséjét, különösen fontosnak tartja felhívni a figyelmet a rafinált kompozícióra, a nézőpontváltásokra. Ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a könyv egyik alapkérdése a kultúrák egymás mellett élésének lehetősége, avagy lehetetlensége. Mindezeket figyelembe véve a Jadviga párnája a nagy közép-európai irodalom erős sodrású hagyományába tagozódik.
A recenzió röviden ismerteti Závada életrajzát, irodalmi díjait és azt, hogy most németül megjelent regényét Magyarországon megfilmesítették.