Idegen testünk

Idegen testünk

Egy pesti fényképész-műteremben 1940 szeptemberében összegyűlnek a háziasszony, Weiner Janka rokoni, szerelmi és baráti vonzáskörének legfontosabb alakjai - divatáru-boltos unokanővére, papnövendék öccse meg a régi társak, a katonadiplomata, a költőjelölt, az újságírók, a barátnők -, sváb, magyar, zsidó és félzsidó magyarok. Izgalomban tartja őket az erdélyi országgyarapítás csakúgy, mint a fajvédelmi törvény - miközben konokul, lázasan vagy reménytelenül szeretik egymást.


Idegen testünk

Részlet

Erdély fővárosának bevételéről a holnapi számban tudósítom olvasóimat, írja le Urbán Vince a zárómondatot, és rácsavarja a kupakot a töltőtollára. Föllélegzik és órájára pillant, így fogja elérni még a János vitéz végét. A színház előtt megvárja, hogy kitóduljanak a nézők, köztük az unokabátyja, Flórián Imre a társaságával. Van velük egy elég szemrevaló facér vörös – kezdés előtt még beszéltek is pár szót, míg a kitáruló kapu felé meg nem indult a díszelőadásra kíváncsi tömeg.

Maga nem jön?, néz rá vissza a nő.

Nem, hát nekem…, és mutatóujjával Vince önkéntelenül koppint a szíve fölé a szivarzsebére, vagyis az oda beakasztott töltőtollára.

Mit mond?, hogy a szíve…?

Nem, dehogyis, hebeg zavartan, csak hogy dolgom van még...

De hát úgysem értenék már egymás szavát a lármában, távolra sodródva. Állna neki bemutatkozásképpen elmesélni, hogy ő egy olyan firkász, aki az országgyarapítási örömünnep élményszerű tudósítására kötelezte magát? Kezdtem volna magyarázni, hogy míg a vendégsereget bezzeg már csak a mulatság várja, nekem nemcsakhogy a délelőtti katonai parádét kell sürgősen megírnom, de még vissza is akarok nyúlni a hajnali Csucsáig?! Ahogy tekintetemmel követem a nőt, annyit látok még, hogy egy férfikönyök alaposan belapítja azt a fekete csipkébe bújtatott, dús emlőt, mégpedig a felém esőt.


Závada Pál a Magvető estjén


A Magvető Kiadó évi hagyományos könyvheti felolvasóestjét június 6-án tartotta a Radnóti Színházban.Megújult színpad, megújult rendezés, új könyvek, de hagyományosan jó hangulat jellemezte az estet, amelyen Závada mellett Esterházy Péter, Nádasdy Ádám, Magos György helyett Csomós Mari és Szálinger Balázs olvastak fel köteteikből.


Závada Pál dedikált


Závada Pál új könyvét, az Idegen testünk című regényét június 7-én dedikálta az Ünnepi Könyvhéten.


Závada Pál a Rotary Irodalmi Díj jelöltjei között

Az idén első alkalommal osztják ki a legnagyobb összegű pénzjutalommal (3 millió forint) járó díjat. A jelöltek listáján a harmadik Závada Pál Idegen testünk c. művével.


Az első két helyen Lator László Az egyetlen lehetőség, illetve Schein Gábor Bolondok tornya c. műve szerepel. A díjat olyan, 2007. július 1. és 2008. június 30. között megjelent, magyar nyelven írott alkotás - regény, novella, verseskötetet - kaphatja, amely magas irodalmi értékén túl leginkább kifejezi a Rotary eszmeiségét.